«Δημιουργική γραφή και εγκλεισμός»: Ο απολογισμός

white-background--pictures--picture--writing_3207137

ΟΛΟΙ λένε έχεις πεθάνει. Αλλά εσύ ζεις μαζί μου. Εγώ όλο με σένα μιλάω. Ποτέ μου δε θα πίστευα ότι δε θα σε έχω δίπλα μου, όπου και να πηγαίνω. Έχω χαθεί εντελώς. Με έχει σκοτώσει η μοναξιά. Ποτέ μου δεν είχα πιεί και τώρα με πνίγει το τσίπρο. Δεν βρίσκω το σπίτι από τότε που έφυγες. Γιατί με άφησες μόνο; Γιατί έφυγες; πάνω στον τάφο σου πολλές φορές με παίρνει ο ύπνος. Όλο μαζί είμαστε και επειδή να σε ακουμπήσω δε μπορώ ρίχνω τις ευθύνες πάνω μου.  Μόνο εσύ να ήσουνα εδώ θα έδινα τη ζωή μου.  (από το  Νίνο)

Το  Μεταπτυχιακό  «Δημιουργικής Γραφής» του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι μαθητές του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης συζητούν και γράφουν.  Μια ιδέα, μια πρόταση μέσω της  Μαρίας Γιαπαλάκη-Χάλαζα και η συνεργασία μας άρχισε. Τέσσερις Δευτέρες, τέσσερα τρίωρα στις 22 & 29 Απριλίου, 27 Μαΐου και  3 Ιουνίου 2013, η ομάδα των δεκαοκτώ μαθητών μας και η ομάδα του μεταπτυχιακού έζησαν την εμπειρία της δημιουργικής συνύπαρξης.

Η ομάδα του μεταπτυχιακού κέρδισε από την πρώτη μέρα, την εμπιστοσύνη και την απόλυτη αποδοχή των έγκλειστων μαθητών μας. Με ενθουσιασμό για το καινούργιο που είχαν μπροστά της «ανοίχτηκαν», κοινώνησαν τα βιώματά τους, εξέφρασαν της απόψεις τους, επιχείρησαν να γράψουν τις δικές τους εκδοχές για το τέλος της ιστορίας που διάβασαν, αποπειράθηκαν να  λύσουν το γρίφο της ποίησης.

Δημιουργική γραφήΚαι η σκέψη σταματά Εσύ όχι

  Και το νερό παγώνει Εγώ όχι

  Και Τότε Και Τώρα

Και

       Με έναν εφιάλτη Και ουρλιαχτά

  Χωρίς μέρα Και ήλιο

                          Μήπως χαθήκαμε;                        

  (Από τον Κλεάνθη)

Κύρια ένοιωσαν πως υπάρχει χώρος για τη δική τους ελεύθερη σκέψη  στο λόγο και τη γραφή, αυτοπεποίθηση για τις δεξιότητες που μπορούν να ανακαλύψουν στον εαυτό τους, χαρά για τις επιτυχείς προσπάθειες και  ευγνωμοσύνη που μια πανεπιστημιακή ομάδα τους «τίμησε» με το να τους κάνει συνεργάτες της.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κύριο Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του τμήματος Νηπιαγωγών του Π.Δ.Μ., συντονίστρια της δράσης την Μαρία Γιαπαλάκη-Χάλαζα , απόφοιτη του μεταπτυχιακού, την Άννα Βακάλη εκπαιδευτικό -διδακτορική φοιτήτρια, την Σοφία Νικολαΐδου συγγραφέα-εκπαιδευτικό, και τους απόφοιτους  του μεταπτυχιακού τον  Θανάση Κουτσογιάννη εκπαιδευτικό, και τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο ποιητή-εκπαιδευτικό. Η καθεμιά και ο καθένας τους είχε να δώσει κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Και όλοι τους φιλικοί, χαμογελαστοί, άμεσοι, με αληθινό ενδιαφέρον για την ομάδα των έγκλειστων-μαθητών μας.

Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική εμπειρία για το σχολείο και ευκαιρία ενδυνάμωσης των στόχων μας : ενεργοποίηση των μαθητών μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ελεύθερη έκφραση, συνεργατικότητα και ομαδικότητα, ενίσχυση της δυναμικής της ομάδας, εξέλιξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, δημιουργικότητα και συνύπαρξη μέσα στη διαφορετικότητα. Ο Ιόν  θα το θυμάται πάντα «σαν μια ωραία εκδρομή»!

Ευχόμαστε , η επιθυμία και η απόφαση όλων μας για συνέχιση αυτής της δράσης και τη νέα σχολική χρονιά να γίνει πραγματικότητα.

Εκ μέρους εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών

Η Διευθύντρια

Φιλιώ  Μαρινοπούλου

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα κείμενα που δημιούργησαν οι μαθητές μας στο πλαίσιο του προγράμματος: Τα κείμενα των μαθητών

Ακόμη  στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των μαθητών στο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στο τέλος του προγράμματος: Eρωτηματολόγιo αξιολόγησης

Τέλος στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε κείμενα των δασκάλων για το πρόγραμμα: Τα κείμενα των δασκάλων

This entry was posted in Προγράμματα, Συνεργασίες and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s