Και τσίρκο έχουμε, λέμε…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τις 11 Νοεμβρίου 2015 και κάθε εβδομάδα, 4-5 εκπαιδευτές- εμψυχωτές  της ομάδας «Παιδιά Εν Δράσει» πραγματοποιούν δίωρα εργαστήρια τσίρκο για τους μαθητές του σχολείου μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ζογκλερικά παιχνίδια (μπάλες, κορίνες, κρίκοι, κορδέλες, ισορροπιστικά πιάτα, γιό-γιό, χούλα χουπ, μαντήλια, καπέλα), ισορροπιστικά εδάφους  (μονόκυκλο, ξυλοπόδαρα, ισορροπιστική σανίδα σε κύλινδρο, ισσοροπιστικός ιμάντας σχοινοβασίας) και θεατρικά εξαρτήματα (μύτες κλόουν, περούκες). Από το Μάρτιο του 2016 το εργαστήριο αποτελεί ένα απ’ τα σχέδια δράσης (projects) του σχολείου μας και στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα δοθεί παράσταση τσίρκο, με πρωταγωνιστές μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το ενδιαφέρον των μαθητών μας για συμμετοχή στο εργαστήριο  ήταν πολύ μεγάλο και οι εβδομαδιαίες συναντήσεις συνεχίζονται με αμείωτο κέφι.

Τα «Παιδιά Εν Δράσει» είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2003 από νέους και νέες της Θεσσαλονίκης. Τα 70 ενεργά μέλη της οργάνωσης ασχολούνται με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη νεολαία και την εκπαίδευση (τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση). Οι τομείς δραστηριοποίησης των «Παιδιών Εν Δράσει» είναι οι νέοι, τα παιδιά, το αστικό τοπίο & οι τέχνες. H ομάδα διοργανώνει ψυχαγωγικές παραστάσεις για παιδιά από μη προνομιούχα περιβάλλοντα λόγω οικονομικών, κοινωνικών, γεωγραφικών δυσχερειών. Οι παραστάσεις δίνονται εθελοντικά από κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, μίμους, χορευτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης δραστηριοποιείται σε ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, τη διεκδίκηση και αξιοποίηση των ελευθέρων δημόσιων χώρων. Οργανώνει φεστιβάλ δρόμου, δράσεις σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Συμμετέχει και συνδιοργανώνει δράσεις με τις δυναμικές ομάδες και συλλογικότητες της πόλης. Τέλος, η ομάδα προωθεί και συντονίζει προγράμματα εθελοντισμού και ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας νέων και ενηλίκων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τους βασικούς άξονες δράσεων των «Παιδιών Εν Δράσει» αποτελεί το κοινωνικό τσίρκο. Το κοινωνικό τσίρκο χρησιμοποιεί την παιδαγωγική και τις αξίες του τσίρκο ως εργαλείο δουλειάς με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής ένταξης και δημιουργικής απασχόλησης, αφού μέσα από την αυτοσυγκέντρωση, την ομαδικότητα, την επιμονή και υπομονή που καλλιεργούνται, η ενασχόληση με τις τέχνες του τσίρκο μπορεί να απελευθερώσει και να ισσοροπήσει το μυαλό και το σώμα. Η συγκεκριμένη εθελοντική δομή, έχει ασχοληθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με κοινωνικές ομάδες όπως: πρόσφυγες και μετανάστες, ρομά , άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ψυχιατρικά προβλήματα,  παραβατικούς νέους, ενήλικες φυλακισμένους, παιδιά του δρόμου κ.α.»Τα Παιδιά Εν Δράσει» αποτελούν μέλος αυτού του παγκόσμιου δικτύου κοινωνικής δράσης του τσίρκο.  Μέσω δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο με σκοπό την ευρύτερη δικτύωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, μέλη των Παιδιών Εν Δράσει παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μεγάλες σχολές τσίρκο που αφορούν την εφαρμογή της παιδαγωγικής του τσίρκο σε ευπαθείς ομάδες. Ένα τέτοιο σεμινάριο παρακολούθησαν μέλη της οργάνωσης στη Λουβέννη του Βελγίου, σε ένα εγχείρημα που αφορούσε την πρόσβαση του τσίρκο στις φυλακές ενηλίκων. Αυτή η εμπειρία στάθηκε η κινητήριος δύναμη για την προσπάθεια εφαρμογής ενός παρόμοιου πρότζεκτ στις εγχώριες φυλακές και συγκεκριμένα στο σχολείο μας, το 3ο Σ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης (Φυλακών Διαβατών).

Περιμένουμε με ανυπομονησία την παράσταση!

 

This entry was posted in Διαθεματικά Σχέδια Δράσης, Εργαστήρια, Συνεργασίες and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s