Κύκλοι Ειρήνης

15-16 Νοεμβρίου

InkedP1020301_LI

25 εκπαιδευόμενοι μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα Prison of Peace
( Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης-Ειρηνοποιού) στον πρώτο κύκλο Το πρόγραμμα από την Ducks με εκπαιδευτές τους Πολυχρόνη Κοκκινίδη και Δήμητρα Γαβριήλ. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ¨ήταν πολύωρο και είχε γραπτές εργασίες.
Μπράβο στους εκπαιδευόμενους μας!

Δικαίωμα στη Μη Βία
Η εφαρμογή του προγράμματος Prison of Peace
στο ΣΔΕ των Φυλακών Διαβατών

Το δικαίωμα στη Μη Βία δεν περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν αναγράφεται σε κάποια χάρτα δικαιωμάτων, ούτε κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά, ανταποκρίνεται σε βασικές, πανανθρώπινες ανάγκες, χωρίς τις οποίες ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί.
Η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα όπου η βία είναι αρκετά αποτελεσματική όταν ένας ή περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους άλλους. Και, συχνά, για διάφορους λόγους, μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι η βία αποτελεί τη μοναδική μας επιλογή στην επίλυση μιας σύγκρουσης.
Όμως, ποιο είναι το πραγματικό κόστος της βίας;
Ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων – αν όχι η συντριπτική τους πλειοψηφία – ανά τον κόσμο βρίσκονται σε αυτή τη θέση ακριβώς επειδή επέλεξαν τη βία ως τρόπο απόκτησης αγαθών ή επίλυσης των διαφορών τους. Ωστόσο, όταν τελικά βρεθούν στο περιβάλλον μιας φυλακής, όπου η βία είναι ενδημική και συστημική, τότε ενίοτε οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Το πρόγραμμα Prison of Peace δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ, μετά από τη δραματική έκκληση για βοήθεια μιας κρατούμενης που αναζητούσε τρόπους για τη μείωση της βίας των συγκρούσεων στη φυλακή. Και η έκκλησή της αυτή βρήκε ανταπόκριση.
Ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος αποτελεί η Επανορθωτική Δικαιοσύνη, μια προσέγγιση, δηλαδή, της δικαιοσύνης που βασίζεται στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των θυμάτων και την ικανοποίηση των αναγκών αυτών και εστιάζει περισσότερο στην επανόρθωση και λιγότερο στην τιμωρία. Με βάση την Επανορθωτική Δικαιοσύνη, το πρόγραμμα εισάγει εργαλεία διαπραγμάτευσης και αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, με απώτερο στόχο τη μη βίαιη διαχείριση και επίλυση αυτής.
Μέσα από μια σειρά εκπαιδεύσεων ειρηνοποιού και κοινωνικού διαμεσολαβητή, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, το Prison of Peace διδάσκει τεχνικές επικοινωνίας και ειρηνικούς, μη-βίαιους τρόπους διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων σε κρατούμενους και προσωπικό φυλακών. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κατανοούν τις αιτίες της σύγκρουσης και να βοηθούν άλλους στην επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων. Ταυτόχρονα, τους δίδεται η δυνατότητα να υποστηρίξουν νέους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ως μέντορες ή / και εκπαιδευτές, πολλαπλασιάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη μη βίαιη προσέγγιση στη σύγκρουση.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2016 και συμμετέχουν σε αυτό κρατούμενοι, προσωπικό φυλακής και εκπαιδευτικοί ΣΔΕ από 12 καταστήματα κράτησης, μεταξύ των οποίων και το ΣΔΕ της φυλακής Διαβατών Θεσσαλονίκης, με πολύ θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Συνοπτικά, από την πρώτη εφαρμογή του, το 2018, στα Διαβατά και μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα Prison of Peace διεξήγαγε με κρατούμενους – μαθητές του ΣΔΕ, εκπαιδευτικούς του ΣΔΕ και προσωπικό φυλακής:
• 4 εκπαιδεύσεις Ειρηνοποιού – Μέρος Ι: Κύκλοι Ειρήνης
• 2 εκπαιδεύσεις Ειρηνοποιού – Μέρος ΙΙ: Επίλυση Συγκρούσεων
• 2 εκπαιδεύσεις Κοινωνικού Διαμεσολαβητή
• 1 εκπαίδευση Εκπαιδευτών

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργαστήρια, Συνεργασίες, Το σχολείο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s