Ημέρα Ευαισθητοποίησης του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ημέρα Ευαισθητοποίησης στο ΣΔΕ με πλήθος προσκεκλημένων. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του σχολείου, τα project της χρονιάς, οι διακρίσεις και οι επιτυχίες των μαθητών μας. Απονομή απολυτηρίων στους απόφοιτους. Παρουσιάστηκε το θεατρικό της εθελόντριας Ιωάννας Μήτσικα που ήταν βασισμένο σε γραπτά των εκπαιδευομένων και  μία  θεατρική παράσταση με το έργο «Κωμοδύσσεια», από την θεατρική μας ομάδα με κουστούμια που μας παραχώρησε το ΚΘΒΕ . Τέλος, παρουσιάστηκε τραγούδι  γραμμένο από μουσικό – μαθητή  του σχολείου μας στο πλαίσιο του project “ Τραγούδια αγάπης».

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΤΕΧΝΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Project 2017 του Τμήματος Γυναικών «Η ελευθερία της Τέχνης και η τέχνη της Ελευθερίας»

Στο project των γυναικών δουλέψαμε φέτος γυναικεία πορτρέτα πέντε ζωγράφων που είχαν διαφορετικές τεχνοτροπίες και πολιτισμικό υπόβαθρο: Αμεντέο Μοντιλιάνι, Φρίντα Κάλο, Έντουαρντ Χόπερ, Φερνάντο Μποτερό και Βίλεμ Ντε Κούνινγκ. Αναλύαμε τους πίνακες, αρχικά με βάση τα συναισθήματα που μας προκαλούν, και μετέπειτα προσθέταμε στοιχεία όπως η βιογραφία του δημιουργού, η χρονολογία, η τεχνοτροπία, το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής παραγωγής του πίνακα, η καλλιτεχνική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η αποδοχή του ή όχι από το κοινό κ.α., προσπαθώντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, να μπούμε στο μυαλό και την ψυχή των ζωγράφων. Κατόπιν κάναμε τους πίνακες «δικούς μας» χρωματίζοντας τους με τα δικά μας βιώματα και συναισθήματα. Με το υλικό που μαζέψαμε κάναμε ατομικά scrapbooks και ένα videoclip έκπληξη με πρωταγωνίστριες τις εκπαιδευόμενες μαζί με τις γυναίκες στα πορτρέτα των ζωγράφων!

Project Γυναικών : Art Books

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ :

ΜΙΑ ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Τί στέκεται ανάμεσα σ’ εμάς και στα όνειρά μας;

Οι χαρακτήρες του έργου έχουν πολλά όνειρα. Ονειρεύονται φαγητά, ταξίδια, παλιές φωτογραφίες, μελλοντικές γιορτές. Ονειρεύονται ο καθένας τη δική του ελευθερία.

Πάντα, στο πιο κρίσιμο σημείο, μπαίνει στη μέση η πραγματικότητα.

Αυτοί, αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ονειρεύονται, μέχρι να κάνουν την πραγματικότητα να μοιάσειστο όνειρό τους, προσπαθούν να μην ξεχάσουν, προσπαθούν να θυμούνται ‘τί δίνει αξία στη ζωή τους, τί τους βοηθάει να ξυπνάνε κάθε πρωί’.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα των εβδομαδιαίων συναντήσεων της θεατρικής ομάδας του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια γραφής αλλά και μέσα από τη δική μας πραγματικότητα προέκυψε το θεατρικό κείμενο ‘Μια Όπερα για Τρία Φασόλια’, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στη σημερινή παράσταση.

Όπως οι χαρακτήρες του έργου, έτσι και η ομάδα μας έχτισε με πείσμα την ‘Όπερα για Τρια φασόλια’, επιμένοντας και προσπαθώντας παρά τις δυσκολίες που έφερνε η πραγματικότητα καθενός από εμάς. Θέλει θάρρος και ειλικρίνεια να μιλήσεις δυνατά για τα όνειρά σου. Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε την Όπερα στο τέλος της διαδρομής, με τον έναν να βοηθάει περισσότερο, όταν ο άλλος δυσκολευόταν.

‘Μη χάνεις το θάρρος σου, εμείς πάντα το ξέραμε πως δε χωράει μέσα στους τέσσερις τοίχους το μεγάλο μας όνειρο’ (Τάσος Λειβαδίτης)

Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν στίχοι από τα ποιήματα:

΄,Ό, τι δίνει αξία στη ζωή μας βρίσκεται σ’ αυτή τη γη΄(Μαχμούντ Νταρουίς)

΄Για τη Ζωή΄(Ναζίμ Χικμέτ)

΄Μου λείπει η Μάνα μου΄ (Λέοναρντ Κοέν)

΄Καντάτα΄,

΄Ερωτικό γράμμα΄ (Τάσος Λειβαδίτης)

Τα υπόλοιπα είναι οι σκέψεις και τα λόγια της ομάδας.

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2017

Η θεατρική ομάδα:

Bledar,   Ksandros,  Besmir,   Leonida,  Καραΐσκου Κική,  Uwrim,  Erion,  Μήτσικα Ιωάννα,  Lefter,  Marin,  Sokrat    και  Klajdi

InkedP5070031_LIInkedP5070034_LIInkedP5070037_LIInkedP5070041_LIInkedP5070046_LIInkedP5070051_LI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Γραμματισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s