17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 – ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «οι μνήμες μένουν ζωντανές»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

Μια ξεχωριστή γιορτή στη μνήμη του Πολυτεχνείου και των ιστορικών κινητοποιήσεων του Νοεμβρίου 1973 ετοίμασαν και παρουσίασαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης 40 ακριβώς χρόνια μετά.

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 ο χώρος του σχολείου μας γέμισε μνήμες, ήχους και εικόνες από τα σκληρά χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα, με κορύφωση τον ξεσηκωμό των φοιτητών στην Αθήνα το Νοέμβριο 1973. Όλοι μαζί παρακολουθήσαμε το Χρονικό των ημερών του Πολυτεχνείου, με μαρτυρίες, καταγραφές και συγκλονιστικές καταθέσεις.

Ένας άλλος, καθαρά μουσικός τόνος πλαισίωσε τη γιορτή μας, καθώς η ορεξάτη χορωδία, απαρτιζόμενη από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, παρουσιάζοντας -μόνο με φωνή- γνωστά τραγούδια μνήμης του Πολυτεχνείου. Με διάθεση σάτιρας και διακωμώδησης των χειρισμών της αστυνομίας τα χρόνια εκείνα, δύο μαθητές μάς χάρισαν γέλιο παρουσιάζοντας εξαιρετικά το θεατρικό μονόπρακτο «ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακρίνεται».

Σε αυτό το σχολείο, που βρίσκεται στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, η γιορτή του Πολυτεχνείου απέκτησε μια άλλη διάσταση και πνοή από την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή των κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Κλέαρχου Τσαουσίδη. Με έντονα συγκινητικό αλλά και το δικό του ο καθένας αναπαραστατικό τρόπο, οι δύο άνδρες μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες φυλάκισης και στερήσεων, καθώς και οι ίδιοι υπήρξαν πολιτικοί κρατούμενοι τα χρόνια Επταετίας στην Ελλάδα.

Η γιορτή μας έκλεισε με έντονα συναισθήματα, χαμόγελο αλλά και σκέψεις. Σκέψεις που τις μοιραζόμαστε και τις ασπαζόμαστε, όπως οι φοιτητές του Πολυτεχνείου τότε… Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής αγώνας για την ελευθερία… Οι ομάδες ενωμένες νικιούνται δυσκολότερα…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 2013

This entry was posted in Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s