28η Οκτωβρίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟκτώβρης 2013. Πλησιάζει η γιορτή της 28ης και το δίλημμα φαντάζει δύσκολο: Μένουμε στα γεγονότα και στις ιστορικές προσεγγίσεις ή προχωράμε πιο βαθιά , στην ουσία αυτής της ιστορικής συγκυρίας που είναι ο φασισμός σε όλες τις εκφάνσεις του; Αρκεί η θεωρητική   προσέγγισή του; Η απάντηση είναι φυσικά , όχι. Έπρεπε λοιπόν να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή στην αποτίναξή του, στο ξερίζωμά του πρώτα από την ψυχή μας και μετά από τις κοινωνικές ή πολιτικές συνθήκες.-Πώς όμως διδάσκεται αυτό;

Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό σχεδιάσαμε τα επόμενα βήματά μας κατά τη διάρκεια του Γλωσσικού  Γραμματισμού. Σταθήκαμε πρώτα στο θέατρο και στο έργο «Σπιούνος»του Μ. Μπρεχτ, για να βιώσουμε πώς ο φασισμός στοιχειώνει στην ψυχή και διαλύει κάθε ίχνος ανθρωπιάς, σεβασμού και εμπιστοσύνης στον άλλο.

Επόμενο βήμα μας ήταν να βρούμε το όπλο που θα τον πολεμήσει. Καταλήξαμε ότι αυτό το όπλο είναι η γνώση και το υπερασπιστήκαμε μέσα από τη λογοτεχνία.

Έτσι γνωρίσαμε το «Εγκώμιο της μάθησης» του Μ. Μπρεχτ πάνω στο οποίο  και δουλέψαμε. Το βίωμα ήταν τελικά δυνατό και εκφράστηκε  με μουσική και κίνηση που τα ίδια τα  παιδιά αναζήτησαν. H προσπάθειά τους ήταν συγκινητική.

Σ΄ αυτό το μικρό ταξίδι τα παιδιά αποδέχτηκαν την πρόκληση και δεν φοβήθηκαν το «ξάφνιασμα» που τους προκάλεσε. Ένα «ξάφνιασμα» μπροστά σε μια άλλη οπτική πραγμάτων, ένα «ξάφνιασμα» μπροστά σε έναν άλλο κόσμο για τον οποίο μπορούμε να αγωνιστούμε και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί με τους δικούς μας όρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 2013

This entry was posted in Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s