Εκπαίδευση μέσα από την τέχνη

Bunuel

Λουίς Μπουνιουέλ

Στο σχολείο μας λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ένα νέο εργαστήριο με τίτλο «Εκπαίδευση μέσα απ’ την τέχνη». Για την υλοποίησή του αξιοποιήθηκαν μεθοδολογικές προτάσεις απ’ τη μεθοδολογία Artit που αναπτύχθηκε μέσα απ’ το ομώνυμο  πρόγραμμα Grundtvig και απ’ το επιμορφωτικό υλικό «Αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι οποίες  προσαρμόστηκαν στις ιδιαιτερότητες του σχολείου μας. Το εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία των καθηγητών της Κοινωνικής Εκπαίδευσης Γιάννη Κακουλίδη και Πολιτισμικής – Αισθητικής Αγωγής Κώστα Αποστόλου.

Lighting

Φωτισμός στούντιο

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το εργαστήριο χρησιμοποιώντας κινηματογραφικές ταινίες, που είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους μαθητές μας και γενικότερα θεωρούνται ένα απ’ τα πιο λαϊκά είδη τέχνης. Εισαγωγικά πραγματοποιήθηκε μια σύντομη εισαγωγή στη γλώσσα του κινηματογράφου με την υποστήριξη προγράμματος παρουσίασης (PowerPoint).  Στη συνέχεια επελέγησαν δύο ομάδες θεματικών που συχνά αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων με τους μαθητές μας: 1) μετανάστευση, διαπολιτισμικές σχέσεις, ρατσισμός 2) εργασία/ ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση. Για κάθε μια απ’ τις ομάδες αυτές προτάθηκαν στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο μερικές κινηματογραφικές ταινίες για να επιλέξουν. Τελικά επελέγησαν για την πρώτη ομάδα η ταινία «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και για τη δεύτερη η ταινία «Κλέφτης ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα.

Ο φόβος τρώει τα σωθικά

Ο φόβος τρώει τα σωθικά

Οι προβολές ξεκίνησαν με την ταινία «Ο φόβος τρώει τα σωθικά». Εισαγωγικά έγινε μια σύντομη παρουσίαση της ταινίας με αναφορές στο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιό της, το περίγραμμα της πλοκής της και το είδος της ταινίας. Στη συνέχεια προβλήθηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα της ταινίας με σύντομα σχόλια σύνδεσης με τη γενική πλοκή.  Κατόπιν οργανώθηκε συζήτηση με βάση ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις: 1) παρατήρησης (εντυπώσεις για το θέμα, τους χαρακτήρες, την εξέλιξη της πλοκής, τη γενική αίσθηση και σημεία που εξέπληξαν ή μπέρδεψαν) 2) ανάλυσης (μελέτη πλοκής- χαρακτήρων, κίνητρα, σύγκρουση και λύση, ηθικά και κοινωνικά ζητήματα, στοιχεία κινηματογραφικής γλώσσας) 3) δημιουργικές (συσχέτιση με εμπειρίες των συμμετεχόντων). Τέλος, η ταινία προβλήθηκε για δεύτερη φορά και  συζητήσαμε πάνω σ’ αυτή συνολικά.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Κλέφτης ποδηλάτων».

Ladri

This entry was posted in Αισθητική αγωγή, Εργαστήρια, Κοινωνική Εκπαίδευση and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s