Στο μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έλαβε χώρα στο τμήμα Γυναικών, η διαδικασία της διερεύνησης μας οδήγησε σε ένα δάσος της Χαλκιδικής κοντά στο νησάκι της Αμμουλιανής.Στο δάσος αυτό, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα σκουπίδια. Κάντε κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε με ποιόν τρόπο, τελικά, αποφασίσαμε να λύσουμε αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Συζητήσαμε για ένα δάσος στην Χαλκιδική και αποφασίσαμε
Στο μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συζητήσαμε για ένα δάσος στην Χαλκιδική που βρίσκεται απέναντι από το νησάκι της Αμμουλιανής. Στο δάσος αυτό υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα φτιάξαμε αφίσες τις οποίες κολλήσαμε στο χωριό και καλέσαμε σε μία συνέλευση του χωριού για να βρούμε μία λύση. Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να μαζέψουμε μόνοι μας χρήματα και να φτιάξουμε τον δικό μας Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Αποφασίσαμε να μαζέψουμε χρήματα από τους κατοίκους, από 300 άτομα που θα συνεισφέρουν 20 ευρώ τον μήνα. Επίσης θα μαζέψουμε χρήματα από τους καταστηματάρχες, από 200 μαγαζιά που θα προσφέρουν 200 ευρώ κάθε μήνα. Ο δήμαρχος συμφώνησε να δώσει 6000 ευρώ και μετά κάθε μήνα από 1000 ευρώ.
Αποφασίσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με το διπλανό χωριό και να φτιάξουμε το έργο μαζί αφού, μετά από μερικούς μήνες, μαζέψουμε αρκετά χρήματα. Αν χρειαστεί θα μοιραστούμε τα λεφτά για να μεγαλώσουμε το έργο. Επίσης, αποφασίσαμε να πάμε εκδρομή με τα παιδιά στο Δάσος για να δούνε την ομορφιά του δάσους για να μην πετάνε τα σκουπίδια όπου να’ νε. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα βάλει ένα μεγάλο φορτηγό και θα μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια που είναι ρούχα για να επαναχρησιμοποιούνται. Μπορούμε να χαρίζουμε τα ρούχα για τους φτωχούς.
Στον ΧΥΤΑ μας αποφασίσαμε ότι δεν πετάμε τις σακούλες, δεν πετάμε το αλουμίνιο –το πουλάμε ή το ανακυκλώνουμε, δεν πετάμε τα ρούχα – τα χαρίζουμε, δεν πετάμε το γυαλί και τα ηλεκτρικά είδη – τα πουλάμε ή τα ανακυκλώνουμε. Επίσης δεν πετάμε έπιπλα, τροφή, φάρμακα, μέταλλα, μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση το χαρτόνι και τα μέταλλα.
Στην περίπτωση που μας ζητήσουν και άλλοι κάτοικοι από διπλανά χωριά να πετάνε τα σκουπίδια τους στον ΧΥΤΑ μας αποφασίσαμε να δεχτούμε και να μαζεύουμε 10 Ευρώ από κάθε άτομο για κάθε μήνα ώστε να μεγαλώσουμε το έργο. Στην περίπτωση που μας ζητήσουν το ίδιο από τις πόλεις αποφασίσαμε να αρνηθούμε γιατί θα μαζευτούν πάρα πολλά σκουπίδια και θα γεμίσει ο ΧΥΤΑ εύκολα. Όταν κάποια στιγμή γεμίσει το έργο αποφασίσαμε να μαζέψουμε χρήματα για να το μεγαλώσουμε. Πάντως, για να μην γίνει αυτό εύκολα θα πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση και να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια. Επίσης μπορούμε να κάνουμε λίπασμα από τις τροφές των σκουπιδιών, δηλαδή από τα φρούτα και τα λαχανικά και να το χρησιμοποιούμε για τα χωράφια μας.
Αλεξία, Δημήτρης, Έλενα, Μαρία, Χριστίνα
Συγχαρητήρια! Πολύ καλή δουλειά! Μπράβο σε όλες τις γυναίκες! Μακάρι η λύση που βρήκατε να γίνει πραγματικότητα!