Ένα κοινό μάθημα για την πυρηνική ενέργεια

Την Παρασκευή 1η Απριλίου του 2011 πραγματοποιήθηκε ένα κοινό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των τμημάτων Α3 και Β2. Αφορμή για αυτό εγχείρημα στάθηκε η επίσκεψη του καθηγητή του τμήματος προσχολικής αγωγής και εκπαίδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Aλέξανδρου Γεωργόπουλου. Το θέμα του μαθήματος είχε να κάνει με την πυρηνική ενέργεια και τα πρόσφατα γεγονότα στην Φουκοσίμα. Αρχικά ενώσαμε τους χώρους δύο αιθουσών και καθίσαμε σε έναν κύκλο συνολικά 20-25 ατόμων. Το μάθημα ξεκίνησε με μία εισήγηση για τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας και γρήγορα επεκτάθηκε σε μία ζωντανή συζήτηση μεγάλης έντασης και ενδιαφέροντος η οποία ξεπέρασε τον προγραμματισμό και τις προσδοκίες μας. Ο χρόνος του μαθήματος πέρασε πάρα πολύ γρήγορα και μας άφησε με το συναίσθημα ότι «έγινε κάτι σημαντικό» και ότι «θέλουμε να το συνεχίσουμε κάπως». Ακολουθούν τα σχόλια του προσκεκλημένου καθηγητή και των μαθητών.

Δεν είχα ξανασυμμετάσχει σε μάθημα μέσα σε φυλακή. Ομολογώ ότι περίμενα να αντιμετωπίσω αλλοτρίωση, επιφυλακτικότητα, βαρεμάρα. Όμως η επίσκεψή μου στο τμήμα A3 και Β2 των φυλακών στα Διαβατά ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Άνθρωποι ζωντανοί, που ήθελαν να μάθουν, που ενδιαφέρονταν για τις οικολογικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας, που ρωτούσαν για να πληροφορηθούν, που συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση και έφτασαν να εκθέσουν και τις προσωπικές απόψεις τους (και να διαφωνήσουν) σχετικά με το  ποιος είναι υπεύθυνος για τα πυρηνικά ατυχήματα και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το ζήτημα αυτό. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, για την οποία ευχαριστώ τους μαθητές μου θερμά!

Αλέκος Γεωργόπουλος

To μάθημα για την Φουκοσίμα είχε ενδιαφέρον. Πήραμε κάποια πράγματα που είχαν πολύ ενδιαφέρον για την ζωή μας. (Ο Αλέκος) μας εξήγησε ότι ερώτηση του κάναμε για την ενέργεια και για το εργοστάσιο παραγωγής.

Αrtur

Ένα ευχαριστώ στον κύριο Αλέκο. Χάρηκα πολύ με την διδασκαλία του. Ειλικρινά ήμουν αρχάριος στο αντικείμενο αλλά οι σκέψεις του και τα γραπτά κείμενα που μου έδωσε με βοήθησαν πραγματικά να εξηγήσω όλες τις πληροφορίες (που με ενδιαφέρουν) για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας. Εκτιμώ το γεγονός της επίσκεψής του και αναμένω με ενδιαφέρον να τον ξαναδώ. Ένα ευχαριστώ από τον Remond

Ήταν το καλύτερο και το πιο ενδιαφέρον μάθημα που κάναμε. Μιλήσαμε για τις καταστροφές που γίνονται στο περιβάλλον και για τις επιπτώσεις που έχει η πυρηνική ενέργεια στον πλανήτη και στους ανθρώπους. Θα ήθελα να ξανακάνουμε μάθημα με τον κύριο Αλέξανδρο Γεωργόπουλο για να μάθουμε περισσότερα θέματα.

Πέτρος Σ.

Ο κύριος Αλέκος Γεωργόπουλος καταρχήν μας τίμησε με την επίσκεψή του. Μας μίλησε για την ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκοσίμα και για πολλά άλλα θέματα. Θα θέλαμε να ξαναέρθει.

Rudi & Kujtim

To θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον κύριο Αλέξανδρο είναι πολύ ωραίο αλλά θεωρώ ότι το κάναμε με πολύ λίγους ανθρώπους. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το μάθει πολύς κόσμος και αυτό γιατί μία πυρηνική καταστροφή δημιουργεί πρόβλημα σε όλους τους ανθρώπους και στις επόμενες γενιές.

Αndon

Όλος ο κόσμος καθοδηγείται από τα λεφτά και όχι από την λογική.

Dimitar

This entry was posted in Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

1 Response to Ένα κοινό μάθημα για την πυρηνική ενέργεια

  1. Ο/Η Σοφία M. λέει:

    Καλή συνέχεια σε μαθητές και καθηγητές. Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά που κάνετε! Πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s